تنبیه پس از تشویق، ابزار بسیار مهمی برای تربیت به شمار میرود. قبل از هر چیز توجه داشته باشید که در امر تربیت و پرورش، تنبیه کردن یک ضرورت انکارپذیر است و هرگز گمان نکنید که تنبیه کردن، یک رفتار اشتباه و غیراصولی است. بدون هیچ تردیدی، تربیتی که صرفاً براساس تشویق و پاداش شکل بگیرد، موفق نیست و حتی زمینهساز یک سری ناهنجاریهای رفتاری میشود. اما تنبیه چیست و چگونه باید آن را به کار گرفت؟ تنبیه در لغت به معنای آگاهی دادن و آگاه ساختن است و به مجموع رفتارهایی اطلاق میشود که بدون آنکه به سلامت و بهداشت روانی فرد(کودک) کوچکترین لطمه و آسیبی بزند، او را متوجه زشتی عمل خود میکند و مانع از تکرار خطا میشود. بنابراین روشن است که رفتارهایی همچون کتک زدنهای شدید و تحقیر و توهین و ناسزا، به هیچ عنوان صحیح نیست و از آن طرف، جریمههایی که از بازدارندگی لازم برخوردار نیست نیز، تنبیه درستی نمیتواند باشد. متأسفانه غالب افراد به واسطه عدم آگاهی یا غفلت از بایدها و نبایدهای تنبیه، دچار افراط و تفریط میشوند که هر کدام آسیبهایی به دنبال دارد. ما با توجه به ضرورت تنبیه، به ده نکته مهم در اینباره اشاره میکنیم که رعایت آن تربیت را در مسیر صحیح خود هدایت میکند.
۱-غلبه تشویق بر تنبیه:
دقت کنید اگرچه تشویق و تنبیه هر دو لازمهی تربیت است اما هرگز نباید آن را مساوی به کار برد. بلکه اساس کار بر تشویق کردن و پاداش دادن است. شما میتوانید و بلکه بهتر است همهی کارهای خوب فرزندتان را تشویق کنید و سخاوت به خرج دهید اما در تنبیه کردن باید خست به خرج بدهید و صرفاً در زمانی که ضرورت فراوان پیدا میکند فرزندتان را تنبیه کنید. در واقع هر چقدر برای تشویق کردن کودک باید به دنبال بهانه بود، به همان اندازه برای تنبیه نکردنش باید به دنبال توجیهی باشید. اگر دقت کنید در تربیت قرآنی تشویق غلبه بر تنبیه دارد. خداوند برای انجام هر کار خوبی برای انسان ده حسنه و برای هر خطایی یک سیئه مینویسد. خداوند به نیت کار خوب پاداش میدهد اما از نیت کار بد (تا زمانی که عملی نشده) میگذرد. بنابراین یادتان باشد که بنای کار تشویق کردن است نه تنبیه.
۲-صرفاً خطاهای عمدی را تنبیه کنید.
یک نکته بسیار اصولی و مهم این است که باید رفتارهای اشتباه کودک را تفکیک کنید که آیا این خطا، عمدی بود یا سهوی. مراقب باشید هرگز خطاهایی را که کودک در انجام آن تعمدی نداشته و سهواً مرتکب آن شده را تنبیه نکنید. متأسفانه اگر دقت کنید میبینید که ما کمتر به این نکته توجه داریم و خطاهای سهوی را نیز مستوجب تنبیه میدانیم. مثلاً تصور کنید کودکی میخواهد سینی چایی را از آشپزخانه به اتاق ببرد. مادر میگوید نه. نمیتونی. ممکنه از دستت بیفته. کودک با اصرار اعلام میکند که میتونم و مواظبم و سینی را به دست میگیرد و میبرد و لحظاتی بعد هنگام راه رفتن، سینی کج میشود و فنجان چای سُر میخورد و به زمین میافتد. با اینکه این رفتار کاملاً سهوی بوده و کودک عمدی در انداختن فنجان نداشته اما مادر با لحنی تند و پرخاشگرانه میگوید: نگفتم نمیتونی؟ حالا راحت شدی؟ همینو میخواستی؟ عجب بچه لجبازی هستی؟ برو توی اتاقت. در صورتیکه اینجا صرفاً مادر باید چهره در هم بکشد، خود را ناراحت نشان دهد و مشغول تمیز کردن کف اتاق شود اما کودک را نباید سرزنش کند. از این پس هرگاه خواستید کودک را تنبیه کنید لحظهای تأمل کنید که آیا سهوی بود یا عمدی؟ اگر سهوی بود، به هیچ مشکلی تنبیه نکنید.
۳-داد زدن، تحقیر و توهین ممنوع:
متأسفانه از آنجا که ما معمولاً از رفتار زشت کودکمان ناراحت میشویم نمیتوانیم خود را کنترل کنیم و بلافاصله با فریاد و توهین، او را مؤاخذه میکنیم. در صورتیکه اینها هرگز، رفتارهای درستی برای آگاه کردن کودک نیست. به عنوان یک اصل این را به خاطر بسپارید که: با فحش و ناسزا هیچ کاری اصلاح نمیشود. بگذارید مثالی بزنیم: تصور کنید شما وارد خانه میشوید و میبینید کودکتان که در خانه بوده است، پردهها را از جا کنده است، تمام دیوارها را با مدادرنگی نقاشی کرده است، برادر کوچکش را گاز گرفته است و خمیر دندانها را به دیوار مالیده است. شما ناراحت میشوید و تصمیم دارید او را تنبیه کنید. بسیار خوب حتماً این کار را بکنید. ولی چرا فریاد میزنید و چرا او را احمق و نفهم خطاب میکنید؟! یادمان باشد در فحش هرگز اثر تربیتی نیست و اینجا ما صرفاً مشغول خالی کردن خشم و ناراحتی خود هستیم.
۴-تنبیه یعنی محرومسازی:
بهترین و مؤثرترین تنبیه، در کارهای خطایی که کودک در آن تعمد و اصرار داشته است، این است که او را محروم سازید. برای سنین پائینتر، شما میتوانید او را از توجه خود محروم سازید و دقایقی به او بیاعتنایی کنید. به او نگاه نکنید و پاسخش را ندهید. در سنین بالاتر میتوانید او را از آنچه مورد علاقهاش است محروم کنید. مثلاً اگر به تماشای تلویزیون، بازی کامپیوتری علاقهمند است، به او بگوئید که اجازه ندارد از آنها استفاده کند. باید دقت کنید که او به چه موضوعاتی علاقهمند است تا همانها را ابزار تنبیه و تحریم قرار دهید. یادتان باشد هیچ لزومی ندارد برای محرومسازی او، فریاد بزنید. شما میتوانید در نهایت آرامش، به او اعلام کنید که به واسطه این رفتار بدی که داشتی از فلان چیز محروم هستی.
۵-قاطعیت همراه با ملایمت (کوتاه نیایید):
غالباً محرومسازی پایان کار نیست. چرا که پس از مدتی او شروع به اصرار و التماس میکند که به محرومیتاش پایان دهید. حتی برخی بچهها قشقرق به پا میکنند و میخواهند با داد و فریاد و کوبیدن در، شما را وادار کنند که کوتاه بیائید. اگر با چنین مشکلی مواجه هستید، متأسفانه باید بگوئیم تقصیر خودتان بوده است. شما گاهی او را تحریم کردهاید و با اصرار او، کوتاه آمدهاید. کودک آموخته است که میتواند با رفتارهای ناهنجارش، شما را وادار به تسلیم کند.باید یاد بگیرید تحت هیچ شرایطی کوتاه نیایید. چند باری خیلی اذیت میشوید ولی اگر در مجازاتی که در نظر گرفتهاید قاطع باشید کودک میآموزد که شما اهل معامله نیستید. منتها باز هم تکرار میکنم که این قاطعیت، نباید با عصبانیت باشد. قاطع اما ملایم بگوئید: اجازه نداری عزیزم.
۶-راه بازگشت بگذارید:
همیشه برای کودک خود راه بازگشت قرار دهید. او باید احساس کند که میتواند گذشته خود را جبران کند. دقت کنید که اگر ما هم سختترین خطاها و بزرگترین گناهان را مرتکب بشویم، خداوند راه بازگشت، توبه و جبران قرار داده است. وقتی کودکتان را از چیزی محروم میکنید بلافاصله اعلام کنید «تا زمانی که …» مثلاً تا زمانی که اتاقت را مرتب نکردهای نمیتوانی تلویزیون تماشا کنی.
۷-هرگز کودک را تهدید نکنید:
یکی از خطاهای رفتاری ما در امر تربیت این است که کودک را تهدید کنیم. تهدید کردن به این معناست که به او وعده مجازات میدهیم. مثلاً میگوییم: بگذار بابات بیاد، بهش میگم چکار کردی! فردا میام مدرسه به معلمت میگم. یا اینکه گاهی مادر، تلفنی به پدر میگوید که فرزندشان چه کار کرده است و پدر هم تلفنی به فرزندش میگوید: مگر خونه نیام. شب که بیام خونه میکشمت!!
فرزند را تهدید نکنید. اگر لازم است او را تنبیه کنید. همین الان. کودکانی که تهدید میشوند با احساس ترس و ناامنی بزرگ میشوند و معمولاً زمینه دروغگویی در آنان زیاد میشود.
۸-تنبیه باید در خلوت و متناسب با جرم باشد.
مراقب باشید کودکتان را در حضور دیگران تنبیه نکنید. وقتی کودک را در حضور فامیل یا همبازیهایش دعوا یا تنبیه میکنید، او به شدّت تحقیر میشود و به شخصیتاش لطمه میخورد. تنبیه در جمع، کودک را لجباز و کینهتوز میکند و درصدد انتقام و تلافی برمیآید. اگر کودکتان در جمع خطا کرد، رفتار او را تحمل کنید تا بعداً در خانه و خلوت به حسابش رسیدگی کنید. ضمن اینکه همین تنبیه باید با اندازه جرم او تناسب داشته باشد. متأسفانه گاهی تنبیه و تحریم بسیار بزرگتر و بیشتر از جرم است. قبل از صدور حکم، دقت کنید که آیا این جریمه با جرم تناسب دارد و به اندازه کافی عادلانه است.
۹-قهرهای طولانی ممنوع:
اگرچه گفتیم که یکی از راههای محرومسازی، کمتوجهی و بیاعتنایی است اما دقت داشته باشید که این قهر، هرگز نباید طولانی شود. در مورد کودکان خردسال، از آنجا که آنها معمولاً طاقت این کمتوجهی و قهر را ندارند، برای عذرخواهی به جبران و آشتی زود اقدام میکنند و همه چیز ختم به خیر میشود. اما ممکن است در مورد نوجوانان و یا جوانان، به خاطر غروری که دارند این قهر منجر به آشتی سریع نشود. قهرهای طولانی، منجر به کینههای شدید میشود و تبعات منفی فراوانی دارد. بنابراین مراقب باشید قهر کردن به عنوان ابزار تربیتی تکرار نشود و زمان آن از چند دقیقه یا ساعت (برای کودکان) و یکی دو روز (برای نوجوانان و جوانان) تجاوز نکند.
۱۰-تنبیه کنید ولی دوستش داشته باشید:
یکی دیگر از رفتارهای غلط در تنبیه، این است که او را از عشق و مادری و پدری خود محروم کنیم. مثلاً به او بگوئیم دیگه دوستت ندارم. دیگه به من مامان نگیها، دیگه بابات نیستم. در حالیکه کودک باید باور کند که در هر شرایطی فرزند مورد علاقه ماست و دوستش داریم و صرفاً از این رفتارش ناراحت و رنجیدهخاطر هستیم. برای همین تنبیه میتواند بگوئید: دخترم(عزیزم) چون خواهرتو اذیت کردی امروز اجازه نداری خانه مادربزرگ بروی.